Vårruller (Involtini di primavera)

received_10155389675645737Forberedelser og koketid: 45 minutter cirka, vanskelighetsgrad: Enkel

Asiatisk mat er blitt mer og mer populært i de siste årene og det hender at jeg svikter det italienske kjøkkenet for en god porsjon deilige vårruller. Mitt første møte med denne retten var i Roma i 1986. Jeg hadde aldri smakt kinesisk mat før, det var ikke så vanlig på den tiden. Vi var en vennegjeng som bestemte oss for å prøve og det var en spesiell opplevelse. Jeg husker som om det skulle vært i går det lille runde, lave «snurrebrettet» som sto midt på bordet hvor de plasserte masse forskjellige spennende småretter som vi kunne forsyne oss av. Det ble mange nye smaker på en gang og de fleste passet godt min gane. Jeg likte den sursøte kontrasten som gikk igjen i mange retter. Kanskje ikke så rart. Vi nordmenn spiser jo kjøttkaker med tyttebærsyltetøy. Det var og en veldig «sosial» måte å dele et måltid på. Alle bestilte det de ønsket og så kunne vi smake av hverandres retter. Praten gikk lystig over bordet selv om jeg den gang snakket dårlig italiensk og ikke kjente alle som var med. Det ble et minne for livet! Restauranten som lå like ved Peterskirken er dessverre nedlagt nå.

Hjemmelagde vårruller, «Involtini di primavera» som det heter på italiensk, blir veldig saftige og fine.

Porsjonsberegning er alltid litt vanskelig når det gjelder vårruller for «den ene trekker den andre» som de sier på italiensk, men hvis man nøyer seg med to hver er dette nok til 6 personer. Her kommer min oppskrift:

 • 200 g kyllingfilet
 • 2 stk revet gulrot
 • ½ stk finsnittet kinakål
 • 3 ts thaibuljong
 • 150 gram bønnespirer
 • ½ stk finhakket rød chili
 • 3 ss østerssaus (oyster sauce)
 • 1 ss hvetemel
 • 1 ss fiskesaus
 • 100 gram glassnudler (må skylles)
 • 2 stk vårløk
 • 1 cm frisk ingefær
 • Eggehvite fra 1 egg
 • 12 stk flak filodeig (vårrull-deig, 20 x 20 cm)
 • 1 l soyaolje, eller annen olje som egner seg til frityrsteking
 • Søt chilisaus
 • Salt (en klype)

Kjøper du frosne vårrullark er det lurt å starte med å legge disse til tining. Deretter legges glassnudlene i en bolle med en klype salt og dekkes med vann. La det ligge til nudlene er myke, skyll dem godt og la dem renne av seg på et dørslag.

Finhakk kyllingkjøttet, skrell gulrøttene og del dem i tynne staver. Skrell hvitløken og ingefæren, press den første og finhakk den siste. Finhakk chilipepperet, skjær vårløken i tynne ringer og hodekålen i tynne skiver.

Stek først chilipepper, ingefær og hvitløk på sterk varme i 1 minutt, ha i kyllingen og stek i to minutter til før du tilsetter hvetemel, vårløk, gulrot, hodekål og steker dette ytterligere 4-5 minutter. Ha til slutt i bønnespirer, nudler, østerssaus, thaibuljong, og fiskesaus og bland dette godt inn over en litt svakere varme i 2-3 minutter. Hvis blandingen er for fuktig kan du helle den over i en sil og la den renne av seg, da unngår du at vårrullene blir for bløte.

Fordel cirka 2 ss av fyllet på et vårrullark. Rull sammen til cirka halvveis inn på flaket. Brett de to hjørnene inn mot midten og rull vårrullen tett sammen. Lim den siste spissen med eggehvite. Gjenta den samme prosessen med resten av flakene og fyllet. 

Varm 2-3 cm med olje i en wokpanne (evt. stekepanne med høye kanter) og friter vårrullene først med skjøten ned, snu og friter dem på den andre siden. La vårrullene få renne av seg på litt kjøkkenpapir før servering. 

Server gjerne med en liten skål søt chilisaus til hver person slik at de kan dyppe vårrullen nedi.

Buon Appetito 🙂

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s