Italiensk ribbe: Porchetta

inaItalienerne har sin form for ribbe kalt porchetta. I motsetning til oss som forbinder denne retten med juletider  spiser de den året rundt, både sommer og vinter. I Italia finner du den over alt, fra disken på supermarkedet til små boder plassert rundt omkring langs veiene og på markedsplassene. Ariccia  som ligger sydøst for Roma er kjent for sin nydelige porchetta og langs veien som slynger seg opp mot «Rocca di Papa» kan du stoppe på flere parkeringslommer med utsikt over Albano innsjøen, og innta dette herlige måltidet med et glass lokal vin til. Mon tro om også Bjørnstjerne Bjørnson også var en tilhenger av denne retten? Han holdt jo til i dette området så det ville vært rart om han ikke gjorde det. Ribben er utrolig saftig og fin og har like sprø svor som den vi lager hjemme i Norge, absolutt verdt å prøve! I kveld er det Ina som står for maten, en norsk matelsker som deler min lidenskap for nye, spennende oppskrifter. Så i dag fikk jeg for første gang smake porchetta tilberedt av en nordmann og den ble absolutt vellykket. Jeg sto for akevitten og sørger for at retten formidles via bloggen min 🙂

Ingredienser (4 personer)

 • 4 kilo tynnribbe (benløs)
 • 3 pressede hvitløksfedd
 • 2 ss grovkvernet pepper
 • 2 ss knuste fenikkelfrø
 • 1 stor neve fersk salvie
 • 1 stor neve fersk timian
 • 1/2 potte frisk rosmarin
 • 4 ss salt

Tilbehør:

 • poteter
 • 1 aubergine
 • 1 squash
 • 1 hel hvitløk
 • 1 sitron
 • 1 neve rosmarin
 • 1 neve salvie
 • god olivenolje
 • salt & pepper

Snitt langs kantene på tynnribben og riv ut bena. I Italia går man fortsatt direkte til slakteren som gjør denne jobben for deg, det er jo lov å prøve seg hjemme også. Skjær deretter 1,5 x 1,5 cm store ruter i svoren. Dette blir en litt norsk versjon av porchetta for italienerene bruker å beholde svoren hel, men jeg syntes det er litt lettere å få den «crispy» på denne måten.  Ribben skal være romtemperert før den tilberedes. Gni først alt krydderet inn i kjøttsiden. Deretter ruller du den tett sammen og knyter igjen med en solid kjøkkenhyssing.  Det blir best resultat hvis to personer samarbeider og også hyggeligere 🙂 Ha rist i bunnen av en langpanne eller ildfast form. Legg på ribberullen og dekk tett til med aluminiumsfolie. Stek i ovn på  220  ͦ i 3-4 timer avhengig av tykkelsen på rullen. Ta av folien omtrent halvveis i stekingen.

Skjær potetene i båter og stek disse i en langpanne i ovnen sammen med hele hvitløksfedd, auberginer og squash skåret i biter, sitronbåter, rosmarin og olje. Legg noen hele ranker med cherry-tomater over mot slutten av steketiden og server med god aioli til.

Buon Appetito

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s