Risotto med agurk urt (Risotto con la Borragine )

 

20170414_105259

Borago officinalis

Det har selvfølgelig sine fordeler å bare kunne hente rett ned fra en hylle på nærmeste supermarked de varene man trenger for å lage i stand et godt måltid, men det har også sin pris. Ikke bare i forstand av kroner og ører som du legger igjen i kassa men også når det gjelder alt det man får i seg av giftstoffer. Nå er det riktignok delte meninger om hvor mye sunnere økologisk mat er vanlig mat, men mange er veldig bekymret og ønsker seg alternativer. Jeg syntes det er artig å ta skrittet enda videre og bruke mat hentet direkte fra naturen. Det er gøy å oppdage nye smaker og spise noe utenom det kjøpmannsstanden har bestemt for oss. Det krever jo litt innsats, man må sette seg litt inn i hva som faktisk er spiselig, hvor det vokser, når på året man finner det og hvordan det best kan tilberedes. Agurkurten er et eksempel på dette, jeg lærte om den av min manns bestemor som i dag er 94 år. Hun har opplevd etterkrigstiden og trange kår og de livnærte seg ofte på viltvoksende planter. Hun ble med tiden en virkelig ekspert og bruker fortsatt mye av det hun finner i naturen både til hverdag og fest. Hun har ført lærdommen videre blant annet til meg noe jeg setter stor pris på og som jeg har mye glede av.

Agurkurten for eksempel er en plante som vokste vilt langs veien opp til gården og som hun viste meg hvordan man kunne tilberede. Den har noen vakre blå blomster og er nydelig til risotto.

Ønsker du litt mer informasjon om planten kan du ta en titt her: http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/bora_off.htm

Ingredienser 4 personer

  • 1 hakket løk
  • 1/4 dl hvitvin
  • 40 gram olivenolje ekstra vergin
  • 130 gram blader fra agurkurten, velg de som er litt mindre og ikke så gamle
  • 300 gram basmati ris, mål opp dobbelt så mye vann til koking
  • Smør
  • 100 gram revet parmesan ost
  • 1 terning grønnsaksbuljong

Stek løken i olivenolje til den blir gyllen og ha deretter i bladene fra agurkurten som du lar velle seg før du har i risen som du lar riste på moderat varme 1-2 minutter.

20170414_124442

Bladene er litt ruglete og dunaktige på undersiden, men det merkes ikke når de er kokt

Ha nå i vinen og la den fordampe før du heller over varmt vann med buljong. Det er viktig at du har dobbelt så mye vann som ris for da kan du etter å ha rørt godt, sette ned varmen og følge koketiden på pakken (vanligvis 10 minutter) uten å behøve å røre noe mer. For sikkerhets skyld lønner det seg alltid å ha en liten kjele med kokende vann stående ved siden av slik at du kan tilsette litt ekstra hvis den tørker ut underveis. Har du først begynt å røre må du fortsette med det til risen er ferdig kokt ellers setter den seg fast. Dette er fordi risen skiller ut stivelse under kokingen som lett kleber seg til bunnen på kjelen og fort brenner seg fast. Til slutt har du i en klatt med smør, strør parmesan over og vips så har du en nydelig risotto rett fra naturen.

Buon Appetito

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s