Carciofi alla giudia (Artisjokker a`la giudia)

Mange italienere påstår at det er sunt å spise frityrstekt mat en gang i uken, spesielt bra skal det visst være for leveren. Jeg vet ikke hvor vitenskapelig denne teorien er, men tror nok helt sikkert at den hjelper for samvittigheten. Men man kan jo ikke gå å tenke helsa hele tiden heller, noen ganger må glede og velvære prioriteres. Da er det en fin anledning å kose seg med disse frityrstekte artisjokkene som er en tradisjonell rett hentet fra det hebraiske – romerske kjøkkenet. Man bruker den romerske typen som heter  «mammole» fordi de er mykest og har hverken «hår» eller stikkende blader på innsiden, de beste med andre ord!

Ingredienser:

  • 1-2 artisjokker per pers.
  • 1 sitron
  • 1 liter frityrolje
  • salt, pepper
  • Rense artisjokker:
20170213_123441

Legges i vann sammen med saften fra en sitron slik at de ikke blir sorte

Først av alt må artisjokkene renses. Det er viktig at dette gjøres riktig og det er bedre å fjerne litt for mye en litt for lite når de skjelles/beskjæres. Det er ingenting så irriterende som å spise en artisjokk som ikke er ordentlig renset. Det første jeg gjør er å fylle en plastbolle med vann og saften presset fra en sitron. Jeg legger like så godt restene av sitronen oppi vannet slik at den utnyttes best mulig. Ettersom jeg renser artisjokkene legger jeg dem i dette sitronvannet, det gjør at de ikke blir svarte. Det er bare hjertet som er spiselig, så når du skreller artisjokken blir det ikke så mye igjen. Det skal bare være en lys lilla farge igjen på tuppen av bladene, resten er lysegrønt. I starten av sesongen er det ikke nødvendig å tenke på innsiden av artisjokkene,  men senere får de hår og harde små blader som stikker. Begge disse må fjernes.

Steking:

Tørk artisjokkene og stek dem i en kjele med oljesom IKKE koker i 10-15 ,minutter, ta dem ut og tørk av oljen. Sett dem på en fjøl med hodet med og press dem ned slik at de åpner seg litt. La dem avkjøle seg. Varm opp oljen igjen, denne gangen skal den være kokende. Stek artisjokkene i 2-3 minutter, snu dem så de blir gyllenbrune over hele. Et triks er å sprutte litt vann på dem helt til slutt, da blir de ekstra crispy. Tørkes godt av før de serveres.

Buon appetito 🙂

20170214_19370620170214_195526

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s