Carciofi alla Romana «romerske artisjokker»

Jeg prøver så godt jeg kan å velge sesongvarer når jeg planlegger ukens meny. Jeg innbiller jeg meg at det er sunnere, at det  smaker bedre og klarer jeg i tillegg å få tak i  km.0 varer er det ekstra stas. Det har noe med tillit å gjøre å vite hvor varene kommer fra.  Sist men ikke minst kan jeg da også  gå og glede meg til neste sesong, som nå da artisjokksesongen nettopp har begynt her i Italia. Jeg elsker artisjokker, det var kjærlighet ved første bit for min del <3.  Så nå, et par måneder fremover skal jeg skikkelig utfolde meg. Det blir nok en litt i overkant overflod av artisjokk oppskrifter i nærmelse fremtid  som denne tradisjonelle romerske oppskriften.

Ingredienser  (4 porsjoner)

  • 4 artisjokker
  • 1 sitron
  • Olivenolje ekstra vergin
  • 1/2 glass vann

Fyll:

  • 50 gram strø mel
  • finhakket bladpersille
  • finhakket mynt
  • salt
  • 1 finhakket hvitløkfedd
  • 2-3 ss Olivenolje ekstra vergin

Først av alt må artisjokkene renses. Det er viktig at dette gjøres riktig og det er bedre å fjerne litt for mye en litt for lite når de skjelles/beskjæres. Det er ingenting så irriterende som å spise en artisjokk som ikke er ordentlig renset. Det første jeg gjør er å fylle en plastbolle med vann og saften presset fra en sitron. Jeg legger like så godt restene av sitronen oppi vannet slik at den utnyttes best mulig. Ettersom jeg renser artisjokkene legger jeg dem i dette sitronvannet, det gjør at de ikke blir svarte. Deretter skjærer jeg av stilkene og skreller disse. Det er lett å se hvor mye som må fjernes, når du kommer til den glatte overflaten på innsiden er det perfekt. Dette betyr at omtrent halve stilken må fjernes. Deretter skrelles selve artisjokken. Også her går mye bort i «svinn», det er bare hjertet som er spiselig, det skal bare være en lys lilla farge igjen på tuppen av bladene, resten er lysegrønt. I starten av sesongen er det ikke nødvendig å tenke på innsiden av artisjokkene,  men senere får de hår og harde små blader som stikker. Begge disse må fjernes.

Innmaten blandes sammen og puttes i midten med en teskje. Artisjokkene stekes først 2-3 minutter med hodet ned, på høy flamme i en ildfast kjele, gjerne en jerngryte. Deretter helles vann i ( cirka 1 cm) og de kokes under lokk til de er myke. Saltes etter smak og behag.

Buon appetito 🙂

En kommentar om “Carciofi alla Romana «romerske artisjokker»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s