Castagnole & Frappe

Castagnole er en typisk italienske søtsak  som har røtter langt tilbake i historien, det sies at det ble funnet oppskrifter på fire ulike varianter i Viterbo (Lazio fylke) på 1700 tallet. Navnet har de fått på grunn av at de kan minne litt om kastagnenøtter.

Le frappe har tradisjoner enda lengre tilbake i tiden, helt fra Romer riket. Man sier at kjært barn har mange navn, og det kan man trygt si om frappe, som også blir kalt «chiacchere» (prat), «Galani», «bugie (løgner) m.m. Jeg fant over tyve kallenavn på dem alt ettersom hvor i Italia de kom fra.Det kan ikke bety annet enn at de er elsket!

Italienere forbinder begge med karnevalet og  de er å få kjøpt overalt i perioden januar-februar. Uavhengig om man deltar i disse festlighetene eller ei er «kakene» veldig gode og for min del skulle de vært å få tak i året rundt. Man skal helst ikke være på diett når man spiser dem, uansett; en gang i blant må det være lov å «skeie litt ut «. 🙂

Castagnole

Ingredienser (30 castagnole)

 • Anis likør (mistral) 1 ss
 • revet sitronskall, 1/2 sitron
 • 1 klype salt
 • 200 g hvetemel
 • 40 g smør
 • 50 g sukker
 • 2 egg
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 ts bakepulver
 • melis
 • olje til å frityrsteke (ikke oliven olje)

Bland alle ingrediensene sammen  til du får en myk og fin deig. Rull deretter  ut cirka 2 centimeter tykke pølser. Skjær av biter på størrelse med litt store nøtter og rull ut små baller av disse. Frityrstek disse i olje til de blir gyllenbrune. Det er viktig at det er nok olje i kjelen til å dekke dem helt. Legg dem på et trekkpapir slik at den overflødige oljen absorberes. Strø deretter melis over og så er det bare å spise en etter en til du ikke orker mer 🙂

Frappe: Ingredienser (30 frappe)

 • revet sitronskall, 1/2 sitron
 • 1 klype salt
 • 200 g hvetemel
 • 1 toppet spisesje sukker
 • 40 gr smør
 • 2 egg
 • melis
 • frityrolje

Bland alle ingrediensene sammen  til du får en myk og fin deig. Pakk deigen inn i  plastfolie og la den hvile i kjøleskapet cirka 1/2 time. Deretter kjevles  den ut  til den blir cirka 3/4 mm  tykk. Skjær så  3/4 cm brede og 9/10 cm lange  strimler med en tagget pizza kniv. Frityrstekes olje til de blir gyllenbrune. Det er viktig at det er nok olje i kjelen til å dekke dem helt. Legges så på et trekkpapir for å absorbere overflødige oljen. Også her strøs melis over til slutt.

Buon Appetito

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s